söndag 10 juni 2012

Så undviker du våldtäkt i sommar

Allt fler män våldtar på sommaren. Hitintills har antalet anmälda våldtäktsmän ökat med 25 % jämfört med förra sommaren. (TT)

I Skåne våldtog 12 män under vintermånaderna förra året. Under första delen av sommaren valde 36 män att våldta och under andra delen 24. Det innebär en tredubbling av den här sortens förövare bara under första delen av sommaren.
– Vädret påverkar antalet. Är det varmt rör sig fler människor ute, det finns fler potentiella våldtäktsmän än om det är kallt och regnigt, säger Sanna Pettersson, statistiker på Göteborgspolisen, till Tidningen. Hon fortsätter:
– Det vore bra om killarna kunde hålla sig inne eller i alla fall inte gå ut själva. Gärna ta med sig en kompis som kan stoppa om man är på väg att gå över gränsen. Men att hålla sig hemma är så klart det tryggaste för dem.

BRÅ, Brottsförebyggande rådet, gjorde 2005 en omfattande rapport om våldtäkter. Enligt den utgör överfallsvåldtäkter bara ungefär 12 procent av de sammanlagda våldtäkterna – men en tredjedel av dessa utförs just under sommarmånaderna.
– När en man ska genomföra en överfallsvåldtäkt så väljer han ofta centrum eftersom det är flest folk som rör sig där. Det är också mer folk som är ute och rör sig sommartid, säger Sture Fransson, förundersökningsledare vid kriminalpolisen i Växjö. - Generellt försöker vi också hindra män från att dricka eftersom det får dem att begå handlingar som de sedan ångrar. Problemet är att det finns en stark kultur kring alkohol och alla män förstår inte hur illa de riskerar att beta sig. Är man full får man ju faktiskt skylla sig själv om man våldtar.

Karin Persson vid Stockholmspolisens familjevåldsenhet är inne på samma linje vad gäller våldtäktsmännen.
–Värmen gör att folk befinner sig mer utomhus över lag där de träffar och börjar prata med folk de inte känner. Vi uppmanar aktivt män att inte börja prata med främmande kvinnor, framförallt om de har svårt att behärska sig, och börjar se en viss effekt.

Solmaz Hamzehloo, gruppchef för grova brott vid Söderortspolisen i Stockholm, håller med
– Vi har väldigt många våldtäktsmän som bli anmälda den här tiden på året. Vi får lägga ned mycket tid på att förklara för männen att kvinnor inte har kjol för att de ska komma åt lättare eller att en kvinna som är ensam i tvättstugan inte nödvändigtvis vill ha sex. En strategi för de här männen är alltså att undvika de miljöer där de riskerar att våldta, som tvättstugan, hemmet och krogtoaletter.

De flesta våldtäktsmännen våldtar någon som de redan känner, i deras egen bostad, som en fru eller sambo. En av de viktigaste sakerna att komma ihåg som man idag, är att övergrepp som tidigare betraktades som försök numera bedöms som fullbordade brott, vilket blir extra jobbigt för våldtäktsmän som befinner sig i en relation, säger Sören Gran, parterapeut till Tidningen. Dessa män har ofta flyttat fram gränserna under en längre tid vilket gör det svårare för dem att skärpa sig. Om man har svårt att låta bli att våldta sin fru eller sambo måste man skaffa professionell hjälp.
– Det finns hjälp att få, olika strategier man kan lära sig, men många av de här männen blir aldrig friska utan tvingas avstå från kvinnligt sällskap för all framtid. Framförallt om de inte har sökt hjälp i tid.

Rosa Pedrosa är akutläkare på Södersjukhusets enhet för sexuella övergrepp och menar att det är viktigt att man tänker på att det faktiskt är olagligt att ha sex med kvinnor som är medvetslösa eller sover.
– Det är lätt att hamna i en sådan situation, kanske en kvinna somnar i slutet av en fest, och då är det viktigt att gå därifrån som fort som möjligt. Det finns även ett journummer som man kan ringa om man behöver akut stöd i situationen.

Vi har träffat Fredrik som förra året våldtog sin flickvän efter en fest. Han har mycket ångest över det inträffade och ber att få vara anonym. Han berättar hur alla gick hem från festen, och trots att de plötsligt inte bara var ensamma utan även onyktra så ringde han inte en vän eller gav sig av hemåt, i stället valde han att våldta henne.

Men förstod du inte att hon inte ville ha sex?
– Hon sa inte nej, men det är klart att jag märkte att hon inte ville. Sådant märks ju direkt.

Tycker du inte att du får skylla dig själv som inte vidtog några försiktighetsåtgärder?
– Jag vet ju allt det där om att skydda sig men man tycker väl ibland att man ska kunna bete sig som en vanlig människa, säger han och vänder bort huvudet. Klart att det är mitt fel.

Trots att han medger för Tidningen att han våldtagit henne har han inte fått något straff, men han har svår ångest och säger att han inte vill leva längre.
– Jag sa till mina vänner att hon ljuger, och jag blev så klart inte dömd. Men jag känner ju det i magen hela tiden. Jag är en våldtäktsman. Jag är så arg på mig själv för att jag inte gick hem kvällen. Jag visste ju att det var dumt. Jag får skylla mig själv.

Varför väljer du att berätta nu?
– Jag vill skydda andra män från att begå samma misstag som jag gjorde. Gå helst inte omkring ensamma, framförallt inte med flickor, och absolut inte om du är full. Prata inte med flickor du inte känner och försök inte lura dig själv att bara för att de befinner sig i samma rum som du så vill de ha sex. Och ring journumret direkt om du håller på att gå över gränsen. Det är bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite, avslutar Fredrik.

8 tips till dig för att undvika våldtäkt

• Gå inte ut ensam, ha med dig en kompis eller dina föräldrar om du i alla fall måste gå ut.
• Ring polisens journummer om frestelsen blir för stark och gå gärna med mobilen i handen så att du snabbt kan ringa en vän eller dina föräldrar.
• Var inte ensam med tjejer och försöka låta bli att attackera ensamma tjejer.
• Tänk på att alla former av ovälkommen beröring, t.ex. stoppa en hand under en kvinnas kjol, är att betrakta som ett övergrepp. Även om det sker i tunnelbanan.
• Undvik att dricka alkohol och om du ändå gör det, se till att göra det hemma, med personer som kan hindra dig från att våldta.
• Gå inte in i en relation med en tjej förrän du är helt säker på att du inte kommer att våldta henne.
• Sök hjälp om du märker att du har svårt att låta bli att våldta eller har lätt att gå över gränsen.
• Undvik miljöer där kvinnor vistas och du riskerar att våldta dem så som restauranger och klubbar, tvättstugor och vindar, parker och skogspartier. Undvik också centrum och hemmamiljöer.


Preventell - hjälplinjen vid oönskad sexualitet| Våldtäkt måste bli politik på riktigt | Flickan och skulden | En riktig våldtäktsman | Vi måste förebygga våldtäkt mot barn | Ingen riktig våldtäkt | Anhållen för flera sexövergrepp | V-politiker utbildas i självförsvar | En nämnd, andra glömda| Sommartid - våldtäktstid

Om du tyckte denna text var intressant så kanske du också gillar:


 Kvinnor kan inte våldta På IKEA har kvinnor aldrig mens