fredag 26 oktober 2012

Johnny, Backman och alkoholen

Johnny lämnar en krog i centrala Stockholm. Han är berusad. Nästa minnesbild han har är från sjukhuset där han ligger med ett krossat ben och en högerfot som ska amputeras. Däremellan hade han hunnit trilla ner på tunnelbanespåret, bli bestulen och slutligen överkörd av tåget.

All debatt har handlat om tjuvens oetiska agerande. Ingen har handlat om att att Johnny, 38 år gammal och pappa till två små barn, dricker sig så berusad att han trillar ned på ett tunnelbanespår.

Fredrik Backman skriver mycket insiktsfullt och inkännande om den moderna mannens relation till alkohol i artikeln "Till botten med spriten".

Om hur vi lurar oss själva att fin och dyr alkohol inte gör oss till alkoholister...
"Den heter Brooklyn Local 1. Kostar 80 spänn per flaska. Lagrad som champagne med riktig kork. Tappad på 750 milliliter stora flaskor. 9% alkohol. Ligger i beställningssortimentet. [...] Jag dricker två av dem med en barndomsvän en kväll framför en fotbollsmatch. Han konstaterar att en sån här flaska motsvarar fyra stora stark. Med skillnaden att ingen skulle tycka att det var konstigt om jag drack en sån här ensam framför tv:n en tisdag, säger jag. Min vän rycker på axlarna och säger att det går väl i linje med att det är inget konstigt bland män i vår ålder att sitta själv hemma och dricka en dyr whisky, men sitter man ensam och dricker smuggel­vodka har man plötsligt alkoholproblem."

...om den bristande acceptansen för folk som väljer bort alkohol...
"– Men när man är på fest och säger att man inte dricker så kan andra män fort­farande bli nästan provocerade. ”Vadå alkoholist? Du kan väl ta en öl? Skärp dig!” Det är en manlig attityd, att se det som svaghet. Jag har aldrig upplevt det från en kvinna. Jag vet inte vad det beror på. Men om du blir provocerad när någon inte dricker i ditt sällskap ska du nog kanske allvarligt fundera över ditt eget drickande, tror jag."

... och om vår stora acceptans för saker vi gör när vi är fulla...
"Sen pratar vi en stund om fylleanekdoter, som män i vår ålder har en tendens att göra när vi dricker öl. Som när han stod hängd mot en bardisk en gång i sena tonåren och en gemensam polare till oss trodde att han ville säga något, och därför lutade sig fram för att höra genom musiken. Och min vän kräktes i örat på honom. Den där polaren hävdar fortfarande att han har nedsatt hörsel. Min vän garvar."

Hade Johnny inte blivit bestulen och överkörd, hade hans fall enbart blivit en rolig anekdot att berätta över ett par öl med polarna på krogen. Det är värt att tänka på.

Läs Fredrik Backmans artikel i sin helhet här.

Förmynderi och fylleri | Ta en drink och var som folk | 18 månaders fängelse för spårstölden

Photo: Ester Groen