måndag 23 november 2015

lördag 21 november 2015

Häpnadsväckande ignorans gällande terroristmisstänkts Facebookprofil

Och lite längre ner: "På den misstänkte mannens Facebooksida finns inga tecken på att han skulle sympatisera med IS eller någon annan terroristgrupp. Men den ger rikliga inblickar i hans liv och umgänge.[...]"

Tänk dig in i följande scenario:
     Du är terrorist för Daesh (IS). Du har fått i uppgift att åka till Sverige för att genomföra ett terroristattentat. Strategin går ut på att du ska låtsas vara flykting och ansöka om asyl. För att senare, vid ett specifikt tillfälle, agera. Vad gör du när du väl är i Sverige?

a) Du skapar en öppen Facebooksida där du tydligt visar upp dina sympatier och dina relationer till Daesh. Du passar även på att tala om hur mycket du hatar alla otrogna hundar i Sverige.

b) Du ska skapar en stängd Facebooksida med samma innehålls om alternativ a)

c) Du skapar en öppen Facebooksida där du arbetar aktivt för att bygga upp en bild av dig som ska överensstämma med det "cover" som du valt; det vill säga den som fredsälskande flykting. Du tänker också att eftersom de flesta personer har Facebook skulle det verka konstigt om du inte hade det.

d) Du lär dig Facebook och inser att du till exempel kan checka in någonstans där du faktiskt inte befinner dig. Och att du naturligtvis kan editera tidigare poster (även om det syns tidpunkt för när du postat och när du editerat). 

Så, vilket eller vilka alternativ ovan väljer du?
     Nu har jag aldrig varit terrorist, (och jag har naturligtvis ingen aning om huruvida den terroristanklagande 22-åringen är det), men jag är övertygad om att min eventuella närvaro på Facebook skulle bestå av alternativ c) och d) snarare än alternativ a) och b). 

Allt som står på internet är inte sant. Inte ens om det står på någons Facebooksida. Antalet människor som har svårt att förstå det är häpnadsväckande. 


Rättelse 2015-11-23 21:10
Jag har valt att avpublicera namnet på 22-åringen efter att polisen avskrivit alla misstankar mot honom. För även om texten i sig inte tar ställning för (eller mot) hans skuld, så hoppas jag att han ska slippa bli förknippad med detta i framtiden. 

tisdag 17 november 2015

Kvinnan som förväxlande flyktingen med en chiffonjé

fredag 13 november 2015

Debatten om kulturvänstern: Dom kallar oss rödvinsvänster